Polish bike

10_56_04101300-ml.-spuitbus-Castrol-Bike-Polish-165x165

Pechdagen, gisteren was het er een, een pechdag vol met onhandig verkeer.

Op weg naar mijn geboortedorp Boskoop strandde ik op het station van Leiden. In plaats van de trein nam ik de bus, net als in mijn studietijd. Vinexwijken en afgrijselijke industriegebieden zijn in de plaats gekomen van de weilanden van vroeger. Dat had ik kunnen weten, toch schrok ik van die onherkenbaarheid. Op de Rijndijk bij Zoeterwoude strandden we opnieuw, nu achter een landbouwvoertuig.
In Boskoop bleken alle bushaltes verplaatst en daarom liep ik een paar kilometer langs de drukke verkeersweg die het dorp doorsnijdt. Een voetpad aan één kant van de weg, een fietspad aan beide zijden.

Pas toen de derde me tegemoet kwam, vielen ze me op: de Boskoopse Polen die op de fietspaden liepen. Ik weet niet waaraan ik ze herkende, misschien aan hun kleding of aan hun haar, of omdat ze niets bij zich hadden, niet eens een plastic tasje. Het was vrijdag, ze hadden vast de hele week keihard gewerkt op een van de 1486 (bron: TomTom) kwekerijen van Boskoop, hun keihard verdiende euro’s netjes opgevouwen in hun broekzak. Ze waren niet met de fiets en ook niet met de auto, maar ze liepen op de fietspaden alsof dat heel normaal was. Ik wilde ze aanspreken om even Pools te praten, maar dat durfde ik niet. Bovendien was ik al een uur te laat.

‘Je kunt wel zien dat ze hier niet horen’, zei de oude man bij wie ik op bezoek ging toen ik hem over de wandelaars vertelde. ‘Het is levensgevaarlijk.’
Maar omdat het een pechdag was en dus ook zo’n dag waarop ik heimwee had naar mijn Warschause jaren, was ik ervan overtuigd dat ze me in stilte terecht wilden wijzen. Een Pool op een Boskoops fietspad voor iedere dag dat ik in Warschau over de trottoirs naar mijn werk fietste omdat ik op de rijwegen mijn leven niet wilde riskeren.
Je kon wel zien dat ik daar niet hoorde. Het was levensgevaarlijk.

Toen ik een paar uur later weer door Boskoop wandelde, was het begonnen te regenen. De Polen waren verdwenen. Ik ging op het fietspad lopen.
Later probeerde ik voor dit stukje een foto te vinden van een Poolse fiets en ik googelde op ‘Polish bike’. Spuitbussen waarmee je je fiets kunt oppoetsen, dat waren de images die tevoorschijn kwamen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *