Het Meisje en de Geleerde

Kroniek van twee verloren gewaande Rembrandts

 

In 1641 schilderde Rembrandt het Meisje in een schilderijlijst en de Geleerde aan zijn lessenaar. Drie eeuwen lang zwierven ze door Europa: op karren en in koetsen, in vrachtwagens en treinen. Ze sierden de wanden van grachtenpanden en paleizen en behoorden tot de geliefde schilderijen van de laatste Poolse koning.

In de 18de eeuw kwamen ze in handen van de Poolse adellijke familie Lanckoroński. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog raakten de schilderijen op drift. Iedereen dacht dat ze in het ongekende geweld verloren waren gegaan. En dan gebeurt er een wonder: vijf jaar na de val van de Muur schenkt de Poolse gravin Karolina Lanckorońska een grote collectie kunstwerken aan het Koninklijk Paleis in Warschau, waaronder de twee meesterlijke ‘tronies’ van Rembrandt.

In dit boek schetst Gerdien Verschoor het verbijsterende en fascinerende verhaal van de omzwervingen van de twee schilderijen en vervlecht dat met het levensverhaal van de Poolse gravin die het Meisje en de Geleerde voor de toekomst bewaarde.

Met haar indrukwekkende eruditie en fonkelende taal betoont Verschoor zich een schrijfster pur sang.
(Jolande Withuis)

Het meisje en de geleerde is een triomfantelijke ode aan het leven en de kunst. Prachtig!
(Ine Soepnel, Boekhandel Van Someren en Ten Bosch, Zutphen)

Nieuwsgierig naar meer? Bekijk hier het filmpje van Jeff von D met muziek van Gert Oldenbeuving, beluister de radio-uitzendingen over Het meisje en de geleerde, en lees interviews en recensies.

 


De kop van Oskar Wronski

Omslag-WronskiParijs, 1937. Odessa van Heek is haar adellijke milieu ontvlucht om in Parijs carrière te maken als beeldhouwster. Daar ontmoet ze de Poolse kunstenaar Oskar Wronski. De oorlog rukt hen uit elkaar, maar Odessa kan haar eerste liefde en mannelijke muze niet vergeten. Als inmiddels beroemd portrettist herschept ze in iedere kop die ze maakt een fragment van zijn gezicht. Jaren later krijgt ze onverwacht bezoek van een verzamelaar. Hij is degene die haar weer op het spoor zet van Oskar Wronski.

De kop van Oskar Wronski is een magische roman over twee kunstenaars aan weerszijden van het IJzeren Gordijn die een antwoord zoeken op dezelfde vraag: hoe trouw te blijven aan je eigen overtuigingen.

‘Grijpt je bij de lurven om je pas met de laatste zin weer los te laten.’
**** De Volkskrant

‘Een intens liefdesverhaal in een juweel van een boek.’
Zin

Meer recensies

Bestel eBook

 


De draad en de vliegende naald

110221_CT_De_draad_en_de_vliegende_naald_aanbieding.inddOp een nacht is de bejaarde Julia getuige van de plotselinge dood van haar zoon Roman. Terwijl ze zijn lichaam beweent komen haar verdrongen herinneringen tot leven. In een roes waarin de grenzen tussen werkelijkheid en fantasie vervagen laat ze haar geschiedenis aan zich voorbij trekken: hoe ze in 1939 als twaalfjarig meisje met haar ouders en zusje Nina vanuit een Poolse provinciestad naar Rusland vluchtte, de terugkeer naar Warschau, de geboorte van haar zoon. Maar is het allemaal wel echt gebeurd? Die schoenlapper uit Görlitz die langs de grenzen van Europa doolt? Haar buurvrouw die schatten zoekt in vuilcontainers? Engelen die stenen naar beneden gooien? De draad en de vliegende naald is een bijzonder debuut waarin hoofdrollen zijn weggelegd voor Julia, haar zoon Roman, de buurvrouw en de onvergetelijke mijnheer Polakowski.

‘Een prachtig debuut.’ Nieuw Israëlitisch Weekblad

‘Door het poëtische taalgebruik, de muzikaliteit en de sprookjesachtige, magische sfeer die vaak ontstaat, stijgt het boek uit boven het realisme dat in de Nederlandse literatuur vaak de boventoon voert.
De schrijfster geeft blijk van durf en groot schrijftalent.
Juryrapport VrouwDebuutPrijs

“Gerdien, je hebt een fenomenaal boek geschreven en ik wil je daarvoor bedanken.”
Sander Blom, redacteur Uitgeverij Atlas Contact

Meer recensies

Bestel eBook