De zwarte onderbroek

onderbroek-150x150

Een zwarte onderbroek, je kunt er van alles mee doen. Je kunt hem bijvoorbeeld kopen bij de HEMA, daar hangen heel veel zwarte onderbroeken op plastic knaapjes, ze zijn niet duur en van goede kwaliteit. Je kunt er drie tegelijk kopen, dan krijg je soms korting. Je kunt ze afrekenen, in je tas stoppen, wassen, drogen, opvouwen, in je kast leggen. De volgende dag kun je er al een aantrekken, onder je mooie jurk van Annu Nu bijvoorbeeld, of zomaar, omdat je er zin in hebt, een dag met een zwarte onderbroek van de HEMA.

Je kunt zo’n zwarte onderbroek ook aantrekken als je fotografe bent en zelfportretten maakt. Dan denkt iedereen, dat het je om iets anders te doen is. Ze kijken naar je zwarte pruik en naar je mantelpakje. Ze kijken naar je rode krullen en naar je hoge hakken. Ze kijken naar een platinablond huisvrouwtje met een parelketting, naar een prinses met een kroontje, naar een tutje bij het kopieerapparaat. Hé, denken ze iedere keer als ze naar zo’n foto kijken. Is dat nou Eva van Ooijen, of vergis ik me? En als dat Eva van Ooijen niet is, wil de echte Eva van Ooijen dan opstaan? Maar dat doet Eva van Ooijen niet, want ze is een professioneel fotografe. Laat de mensen maar lekker raden. En ze raden het nooit, van die zwarte onderbroek.

Je kunt ook al je kleren uittrekken zodat iedereen de zwarte onderbroek van de HEMA kan zien. Daar moet je wel een beetje mee oppassen. Misschien wil je daarom in het begin nog wel íets aanhouden. Een bh of zo. Zwarte kousen tot aan je dijen. Lakschoenen met hoge hakken. Heel raar haar.

Is dat nou Eva van Ooijen, of vergis ik me?

Ik hoef jullie niet te vertellen, dat je ook nog een stap verder kunt gaan. Dan leg je je pruik op een stoel, je maakt je bh los, je schopt je lakschoenen uit, je rolt je kousen van je benen, en je trekt de zwarte onderbroek van de HEMA uit. Even bukken.

Maakt er nu iemand stiekem een foto?

Nee, zo is Eva van Ooijen niet, zomaar al haar kleren uittrekken, en zeker niet voor de camera. Ze loopt naar de kast, pakt een nieuwe zwarte onderbroek van de HEMA, en trekt hem als een pruik over haar hoofd. En trouwens, het is geen pruik, die zwarte onderbroek. Het is een boerka. Ze is onzichtbaar geworden. Dus nu weten we het zeker. Dit kan alleen maar Eva van Ooijen zijn.

Bij de opening van de fototentoonstelling van Eva van Ooijen, Ruim Denken, Zutphen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *