Gerdien Verschoor

Omslag-WronskiDe kop van Oskar Wronski

De kop van Oskar Wronski vertelt het magische verhaal van de ongewone en levenslange liefde tussen een Nederlandse beeldhouwster en een Poolse schilder die elkaar in de jaren dertig in Parijs ontmoeten.

Gerdien Verschoor weet als geen ander de werelden op te roepen van twee kunstenaars die vanuit hun ateliers aan weerszijden van het IJzeren Gordijn die een antwoord zoeken op dezelfde vraag: hoe trouw te blijven aan je eigen overtuigingen.

‘Verschoor schrijft even onstuimig als haar personage koppen schetst.’
**** De Volkskrant

‘Gerdien Verschoor speelt op een mooi subtiele manier met fantasie en werkelijkheid, origineel en afbeelding, met de relatie tussen kunstenaar en muze.’ Passionate

 


110221_CT_De_draad_en_de_vliegende_naald_aanbieding.inddDe draad en de vliegende naald

Op een nacht is de bejaarde Julia getuige van de plotselinge dood van haar zoon Roman. Terwijl ze zijn lichaam beweent komen haar verdrongen herinneringen tot leven. In een roes waarin de grenzen tussen werkelijkheid en fantasie vervagen laat ze haar geschiedenis aan zich voorbij trekken: hoe ze in 1939 als twaalfjarig meisje met haar ouders en zusje Nina vanuit een Poolse provinciestad naar Rusland vluchtte, de terugkeer naar Warschau, de geboorte van haar zoon. Maar is het allemaal wel echt gebeurd? Die schoenlapper uit Görlitz die langs de grenzen van Europa doolt? Haar buurvrouw die schatten zoekt in vuilcontainers? Engelen die stenen naar beneden gooien? De draad en de vliegende naald is een bijzonder debuut waarin hoofdrollen zijn weggelegd voor Julia, haar zoon Roman, de buurvrouw en de onvergetelijke mijnheer Polakowski.

‘Een prachtig debuut.’ Nieuw Israëlitisch Weekblad

‘Door het poëtische taalgebruik, de muzikaliteit en de sprookjesachtige, magische sfeer die vaak ontstaat, stijgt het boek uit boven het realisme dat in de Nederlandse literatuur vaak de boventoon voert.
De schrijfster geeft blijk van durf en groot schrijftalent. Juryrapport VrouwDebuutPrijs