Gerdien Verschoor

Biografie

‘Ik geloof in lijstjes, sprookjes, de schone kunsten, en ‘s nachts in gedachten gewoon doorschrijven.’

DSC_4933

Gerdien Verschoor (1963) is auteur en kunsthistoricus.

In 2011 debuteerde zij met de roman De draad en de vliegende naald, die twee herdrukken beleefde en op de shortlist van de Vrouw Debuutprijs stond. In januari 2014 verscheen haar tweede roman, De kop van Oskar Wronski, die eveneens zeer goed werd ontvangen.

Haar korte verhalen verschenen in literaire tijdschriften zoals Extaze. Ook schreef ze recensies voor De Volkskrant en essays voor o.a. Trouw, het Tijdschrift voor Slavische Literatuur en Ons Erfdeel. Ze publiceerde artikelen in kunsthistorische tijdschriften en tentoonstellingscatalogi.

Gerdien combineert haar schrijverschap met haar baan als directeur van CODART, het internationale netwerk van museumconservatoren van Nederlandse en Vlaamse kunst. Daarvoor werkte ze als cultureel attaché op de Nederlandse ambassade in Warschau. Ze promoveerde op een Poolse kunstenaarsgroep uit het Interbellum nadat ze kunstgeschiedenis had gestudeerd in Leiden en Kraków.

Gerdien werd geboren in Boskoop. Na haar Poolse omzwervingen vestigde ze zich in Zutphen. Daar werkt ze aan haar nieuwe boek.

Haar grote voorbeelden zijn Jacobus Vrel (werkzaam 1650-1670), Bruno Schulz (1892-1942) en Andrei Tarkovski (1932-1986).

© auteursfoto Grzegorz Krzyżewski, Warschau